Soms nemen de kleinste dingen
de meeste ruimte in je hart

Winnie de Poeh

HOE GAAT DAT NU EIGENLIJK, ZO’N NEWBORNSHOOT? 


Na maandenlang uitgekeken te hebben naar jullie kindje, is dan ineens het moment daar. Een klein, kwetsbaar en pril leventje, dat geheel afhankelijk is van jou. Een wonder! Dát nieuwe leven, jullie kostbaarste bezit, liefdevol vastleggen in zijn of haar eerste dagen vind ik heel bijzonder en een eer. De uitstraling van een baby, tevreden en totaal onschuldig, dat is toch puur geluk! En het is cliché, maar dat hele kleine is zó snel voorbij…

Misschien dat jullie mij al benaderen tijdens de zwangerschap, wie weet in verband met het geboortekaartje. Ik houd rond de uitgetelde datum rekening met mijn planning, alhoewel ik natuurlijk besef dat het ook anders kan lopen. Zodra er meer bekend is, kunnen jullie dit laten weten en gaan we in overleg. Ook kan het zijn dat ik benaderd wordt als de kleine er al is.

Een echte newbornfotoshoot is het beste te plannen tussen de ca. 4e en 18e dag, omdat de baby dan nog heel veel en vooral diep slaapt en er in allerlei houdingen foto’s gemaakt kunnen worden. Zodat de eindresultaten zo puur en mooi mogelijk zullen zijn.


VEILIGHEID EN WELZIJN VOOR DE KLEINE


Dat staat bij mij hoog in het vaandel. Een mooie foto is ons doel, maar het welzijn van de baby is voor mij het allerbelangrijkste!

Ik neem ruim de tijd, zodat wij niets hoeven te forceren of moeten overhaasten. Want pas als de pasgeborene comfortabel is, volgen de mooie foto’s vanzelf.


Vroeger deed ik deze fotoshoots altijd bij de mensen thuis. Dat is voor moeder en kind misschien wat rustiger, maar de foto’s zijn erg afhankelijk van het lichtinval, de hoeveelheid ruimte, etc. Jonge gezinnen blijken 'er even tussen uit' ook erg prettig te vinden. Terwijl ik mij met de kleine bezig houd, kunnen de kersverse ouders relaxen. Even niets anders, alleen de kleine en elkaar wordt vaak als heel fijn ervaren in deze toch wel hectische tijd. En daarom doe ik deze fotoshoots tegenwoordig altijd bij mij thuis in de speciaal daarvoor ingerichte studio. Het is geen grote ruimte, maar wel mooi licht en goed te verwarmen d.m.v. vloerverwarming en een speciaal kacheltje. Heel belangrijk, want om pure newbornfoto’s te maken, is het erg mooi om de baby zonder kleertjes te fotograferen. En zichzelf warm houden kan natuurlijk nog niet. Bovendien heb ik alle materialen hier heerlijk bij de hand en kan er een keuze gemaakt worden uit diverse kleuren voor de achtergrond en de wrap/omslagdoek.

Om extra aan-en uitkleden te vermijden, wordt de baby eerst uitgekleed en krijgt een schone luier losjes om (om striemen op het buikje en de billetjes te voorkomen). De kleine doen we dan lekker in zijn of haar eigen omslagdoek. Daarna is een voeding (of deel ervan) geven handig, want het baby’tje is het beste te fotograferen als hij of zij net is gevoed. Ondertussen kan ik dan nog wat uitleg geven en jullie ondertussen voorzien van koffie of thee. Daarna nog even lekker koesteren in mama’s armen, waarna ik de kleine overpak (voorzien van mondkapje en handen gedesinfecteerd). Ik doe dit altijd, om zo ook te ervaren hoe soepel en ontspannen een kindje is. Dit geeft mij informatie over de poses die ik later wel of niet kan vastleggen. Ik maak hiervoor gebruik van mijn beanbag (soort zitzak) en bijvoorbeeld van een mandje, houten schaal, ed. Uiteraard gaat dit altijd in overleg en volgen we de kleine in zijn of haar ritme. Want uiteindelijk heeft de kleine de regie in handen! Wanneer hij of zij honger heeft, even bij papa of mama wil knuffelen of verschoond moet worden, dan is dat geen enkel probleem, we nemen alle tijd. De hele sessie,  inclusief het eventueel verwisselen van setting, duurt soms wel 1,5 tot 3 uur… Houd de ochtend (mijn favoriet) of de middag dus vrij en laat de kraamvisite op een ander keertje langskomen. Zo ontstaan de fijnste en meest ontspannen momenten, wat je terugziet in de foto’s.


Het is natuurlijk mogelijk om eigen spulletjes te gebruiken. Denk aan de knuffel van de kleine, een mooi dekentje of mama’s favoriete sjaal. En natuurlijk mag trotse broer of zus ook op de foto! Maar de mogelijkheden zijn wat beperkt ivm de ruimte. Wellicht kunnen zij later aansluiten of eerder opgehaald. In het gesprekje vooraf bespreken we dit en voor andere ideeën of wensen sta ik ook altijd open.

Vooraf aan de fotoshoot stuur ik nog wat tips en info, bijvoorbeeld over jullie kleding. Met deze informatie hoop ik dat jullie de fotoshoot ontspannen zullen ervaren. Met als eindresultaat prachtige, liefdevolle herinneringen aan deze voor jullie zo bijzondere periode in jullie leven!

Ik kijk er naar uit!